Vývoj mobilných aplikácií sa stal hlavným bodom záujmu pre každú úspešnú spoločnosť. V posledných rokoch, to sú práve mobilné aplikácie, ktoré sú prudko na vzostupe. Mobilné aplikácie totiž úplne zmenili nielen svet, ale aj spôsob, akým vidíme internet a používame internet na akúkoľvek prácu.

Evolúcia týchto aplikácií neustále rastie a je nepopierateľným faktom, že prostredníctvom mobilnej aplikácie je pripojenie k ľuďom omnoho jednoduchšie než akýkoľvek iný zdroj. Preto by si mala každá spoločnosť, ktorá sa rozhodne rozšíriť svoje podnikanie tým, že si vytvorí, alebo nechá vytvoriť mobilnú aplikáciu, prejsť niekoľko najdôležitejších bodov. Tie jej pomôžu pri rozhodovaní, akú platformu v konečnom dôsledku použiť.

A verte či nie, každý z vás určite pozná v súčasnosti dve najrozšírenejšie platformy. Ako je to možné? Sú nimi predsa iPhone a Android!



Používatelia

Android pokrýva približne 75 % trhu. Mohol by sa teda javiť ako logickejšia voľba. No to len v tom prípade, ak je cieľom poskytnúť aplikáciu čo najväčšiemu množstvu ľudí. Na druhej strane, používatelia iOS predstavujú väčšiu kúpnu silu.

Komplexnosť

Na trhu máme len približne 18 modelov iPhone. Z toho podporovaných je približne len 14 modelov. Ak by sme tieto čísla porovnali s Androidom, tých je nespočetne veľa, všetkých tvarov a veľkostí. Tomuto fenoménu sa hovorí fragmentácia zariadení. Cena za vývoj aplikácií tak priamo súvisí s faktorom, akú veľkú skupinu zariadení a nastavení sa zákazník rozhodne, že chce podporovať.

Čas

Priemerný čas potrebný na vývoj aplikácií na jednotlivú platformu je približne rovnaký. Hlavný rozdiel je v čase potrebnom na testovanie. Testovanie Android aplikácií zaberie viac času, práve kvôli vyššie zmienenej fragmentácii zariadení. Na druhej strane, čas potrebný na schválenie aplikácií v obchode, hrá v neprospech iOS. Samotné schvaľovanie aplikácií totiž prebieha pod drobnohľadom. To môže viesť k zdržaniu vydania aplikácií aj niekoľko dní.

Keď si teda budete vyberať, pre ktorú mobilnú platformu sa rozhodnúť, myslíte na to, že každý detail rozhoduje. Naviac, nikde nie je napísané, že nemôžete mať aplikácie pre obe platformy!