Minulý týždeň bol pre nás výnimočným, pretože Slovensko navštívil prvý minister umelej inteligencie Jeho Výsosť Omar Bin Sultan Al Olama. Čo bolo dôvodom tejto vzácnej návštevy? Podpísanie memoranda o spolupráci Úradu podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu s Dubai Future Foundation. Táto spolupráca by mala otvoriť dvere možnej spolupráci slovenských IT spoločností so Spojenými Arabskými Emirátmi.

Zástupcovia IT firiem

Prvý minister umelej inteligencie a zástupcovia všetkých zúčastnených firiem so zameraním na IT sa stretli na konferencii v bratislavskom Bináriu. Medzi spoločnosti, ktoré na konferencii prezentovali riešenia boli okrem BRAIN:ITu, aj spoločnosti ako Decent, HB Reavis Slovakia, Instarea, Lewik, Nettle, Tachyum, ale aj mnohí odborníci z Fakulty informatiky a informačných technológií Slovenskej technickej univerzity v Bratislave.

Spoločnosť BRAIN:IT, ktorá sa zúčastnila ja na summite AI Everything v Dubaji, navrhla riešenia o možnej spolupráci. „Dôležité je nájsť zákazníkov alebo partnerov, ktorí budú schopní poskytnúť zdravotné údaje  (napr. o rakovine lymfatických uzlín). Ďalším riešením je pomoc pri začatí podnikania v SAE, poskytnutím odporúčania distribučným spoločnostiam a partnerom. Alebo odporučiť ľudí ako potencionálnych zamestnancov, ktorí by boli schopní zabezpečiť komunikáciu a rozvoj obchodu v mene spoločnosti. Toto sú dôležité aspekty pre začatie spolupráce,”  povedal Ing. Eduard Baraniak riaditeľ BRAIN:IT s.r.o.

Témy konferencie

Prvého ministra umelej inteligencie na Slovensko priviedli aj predchádzajúce stretnutia (napr. AI Everything Summit 2019 v Dubaji, ktorého sme sa aktívne zúčastnili), diskusie a výmena skúseností z oblasti umelej inteligencie. Aké boli hlavné témy tohto stretnutia? „Naším cieľom je zúročiť doterajšie stretnutia a výmeny skúseností v oblasti umelej inteligencie, podpory startupov a Smart Cities riešení a priniesť konkrétnu podobu vzájomnej spolupráce s predstaviteľmi emirátov“, povedal vicepremiér Richard Raši.

Stretnutie s výskumníkmi

Delegácia zo Spojených arabských emirátov sa v priebehu dvojdňovej návštevy združila aj v slovak.AI, teda Slovenskom centre pre výskum umelej inteligencie. Stretli sa s rôznymi expertmi z výskumných inštitúcií a súkromných spoločností, kde prezentovali nielen svoje aktivity a nápady, ale aj existujúce inteligentné riešenia.

„Rozvoj umelej inteligencie je pre ďalšie napredovanie Slovenska kľúčové a znamená akceleráciu digitalizácie priemyslu a ekonomiky. Preto vítame iniciatívu Úradu podpredsedu vlády SR pri prehlbovaní spolupráce s krajinami a medzinárodnými inštitúciami, ktoré sú svetovými lídrami v tejto oblasti”, hovorí člen správnej rady Slovak.AI a prezident Americkej obchodnej komory na Slovensku Gabriel Galgóci.

Elektronické služby

Ďalšie kroky delegácie smerovali do Národnej agentúry pre sieťové a elektronické služby (NASES). S generálnym riaditeľom NASES Petrom Ďuricom sa zhovárali o koncepcii centrálnych digitálnych služieb štátu na Slovensku. Pripravované projekty by mali ľuďom uľahčiť prístup k elektronickým službám štátu, zatraktívniť ich dizajn a zjednodušiť používanie. „Témou stretnutia bude aj Mobilné ID, mobilná elektronická schránka, ale aj platby za elektronické služby prostredníctvom smartfónu. Ako súčasťou prezentácie plánujeme praktickú ukážku životných situácií na portáli slovensko.sk a úradného doručovania do elektronickej schránky,“ hovorí Peter Ďurica.

Zdravotníctvo

Po týchto stretnutiach nasledovala návšteva Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI). Cieľom tohto stretnutia bol rozhovor o prínose elektronizácie zdravotníctva pre pacientov a lekárov. Genrálny riaditeľ Peter Blaškovitš predstavil projekt ezdravie. “Súčasťou prezentácie budú doterajšie kľúčové funkcionality ako erecept, evyšetrenie a budúcnosť ezdravia na Slovensku,” dopĺňa Peter Blaškovitš.