Termín „Open Source“ sa vzťahuje na niečo, čo môže skupina ľudí upravovať a zdieľať, pretože jeho dizajn je verejne prístupný. Projekty, produkty alebo iniciatívy s Open Source zahŕňajú zásady otvorenej výmeny, účasti na spolupráci, rýchleho prototypovania, transparentnosti, meritokracie a rozvoja orientovaného na komunitu. Okrem množstva priamych výhod, ktoré prichádzajú s kódovaním s otvoreným zdrojovým kódom, existuje veľa širších výhod.

Ovládanie

Mnoho ľudí dáva prednosť Open Source softvéru, pretože majú väčšiu kontrolu nad týmto druhom softvéru. Môžu skontrolovať kód, aby sa ubezpečili, že nerobí nič, čo nechcú, a zároveň meniť časti, ktoré sa im nepáčia. Používatelia, ktorí nie sú programátori, majú úžitok aj z softvéru s otvoreným zdrojovým kódom, pretože tento softvér môžu používať na ľubovoľné účely.

Tréning

Niektorí ľudia zasa majú radi Open Source softvér, pretože im pomáha stať sa lepšími programátormi. Otvorený zdrojový kód je verejne prístupný, študenti sa v ňom môžu ľahko učiť a vytvárať lepší softvér. Okrem toho, umožňuje študentom a iným používateľom pri rozvíjaní ich zručností a podeliť sa tak aj o svoju prácu s ostatnými. Akým spôsobom to robia? Pridávajú komentáre, súbory či nové úlohy. Keď ľudia zistia chyby v zdrojovom kóde programov, môžu ich zdieľať s ostatnými, aby im v budúcnosti pomohli vyhnúť sa týmto chybám.

Bezpečnosť

Niektorí ľudia uprednostňujú Open Source softvér, pretože ho považujú za bezpečnejší a stabilnejší ako proprietárny softvér. Prezerať a upravovať softvér s otvoreným zdrojom môže ktokoľvek. A keďže na Open Source softvéri môže pracovať veľa programátorov bez toho, aby požiadali o povolenie od pôvodných autorov, môžu Open Source softvér opraviť, aktualizovať a upgradovať rýchlejšie, ako môžu patentovať softvér.

Stabilita

Mnoho používateľov uprednostňuje Open Source softvér pred softvérom s vlastným právom pre dôležité dlhodobé projekty. Programátori verejne distribuujú zdrojový kód pre Open Source softvér. Preto používatelia, ktorí sa na tento softvér spoliehajú pri kritických úlohách, si môžu byť istí, že ich nástroje nezmiznú. A takisto sa nerozpadnú, ak na nich pôvodní tvorcovia prestanú pracovať. Open Source softvér má navyše tendenciu inkorporovať a pracovať podľa otvorených štandardov.

Prístup k všetkým aspektom života „s open source cestou“ znamená vyjadriť ochotu zdieľať a spolupracovať s ostatnými. A to, prostredníctvom spôsobov, ktoré sú transparentné a tak, aby ostatní mohli sledovať a pripojiť sa k nim, prijať zlyhanie ako prostriedok na zlepšenie a povzbudenie.