Ikona WWW

Webová stránka je hypertextový dokument, ktorý sa zobrazí používateľovi keď zadá názov domény požadovanej stránky vo svojom prehliadači. Táto webová stránka je napísaná v jazyku HTML a všetky verejne prístupné stránky spolu tvoria World Wide Web, celosvetovú internetovú sieť. 

V dnešnej dobe existuje veľa spôsobov ako vytvoriť jednoduchú statickú webstránku.Takúto stránku si dokážu vytvoriť aj ľudia, ktorí nikdy predtým neprogramovali, ani nemali s vytváraním stránok žiadne skúsenosti. Preto existujú rôzne stránky na webe, vďaka ktorým si vie používateľ jednoducho vyskladať svoju stránku pomocou vopred vytvorených šablón a funkčných blokov podľa svojich predstáv. Ceny, za takéto stránky sa  platia väčšinou na báze mesačného predplatného. Pri jednoduchej stránke sa ceny pohybujú od 5,50€ – 29€ mesačne, ak chceme mať na stránke aj niečo zložitejšie ako e-shop, cena je vyššia, 20€ – 44€ mesačne.

Na vytváraní  náročnejších webstránok sa väčšinou podieľajú programátori, ktorí  pracujú na voľnej nohe (Freelanceri) alebo pracujú  pre digitálnu agentúru. Od tohto sa často odvíja aj výsledná cena, v ktorej môže byť rozdiel aj niekoľko tisíc eur za ten istý produkt, rozdiel je však v čase dodania. Kým v digitálnej agentúre pracuje na stránke celý tím, freelancer je na to veľakrát sám, a preto môže byť dodanie výsledného produktu oneskorené.

Freelancer

Ide o osobu, ktorá by mala disponovať viacerými zručnosťami v multimediálnej tvorbe, tvorbou backendu a taktiež frontendu, keďže celú webstránku robí sám.  V prípade tvorby cez CMS – Content Management System, frontend a backend robí tento systém automaticky a freelancer do toho môže zasahovať a upravovať ich.  Cena sa samozrejme líši od požiadaviek a funkcionalít webu, ale priemerne je to od 200€ za úplne jednoduchú stránku, väčšinou robená cez predpripravenú šablónu v CMS, najčastejšie je používaný WordPress .

Digitálna agentúra

it-department ikona

Už z názvu vyplýva, že v tomto prípade sa bude o tvorbu starať viacčlenný tím ako je programátor, grafik, copywriter, webdizajnér a SEO špecialista. Preto si za vytvorenie stránky v tomto prípade človek priplatí viacej peňazí, niekedy od 600€ do 3000€. Voľba digitálnej agentúry je vhodná ak je projekt rozsiahly a sú potrebné dodatočné služby  pre online podnikanie od návrhu loga a grafiku až po marketing.

Dodatočné náklady

budget ikona

Vytvorenie webu a jeho dizajnu nie je jediná položka, s ktorou treba počítať, taktiež treba počítať s tým, že na fungovanie stránky je potrebné zakúpenie domény a hostingu pre správu stránky. Podľa návštevnosti stránky  sa cena hostingu  pohybuje od 5-30 eur mesačne.

Poskytovateľ hostingu vie zvyčajne zabezpečiť aj registráciu domény kde sa cena pohybuje pri najbežnejších od 12-25 eur ročne. V tomto prípade sa cena líši od koncovky domény, napríklad koncovka .travel sa dostáva na cenu 135€ za rok a nájdeme aj drahšie.

Po vytvorení webu sa majiteľ bude chcieť starať o chod stránky ako napríklad pridávanie článkov, aktualizovanie cenníka, pridávanie fotiek do portfólia a podobne. Takáto služba nezaberie viac ako 4 hodiny práce mesačne a môže sa o ňu starať aj samotný majiteľ alebo to majiteľ môže nechať na agentúru, alebo freelancera, u ktorého si dal web spraviť. Služba býva spoplatnená mesačným poplatkom vo výške okolo 20 eur ale taktiež závisí od veľkosti danej stránky.

Výsledná cena

Výsledná cena sa môže v zásade dosť líšiť už len od toho, kto tento web vytvára, či je vytváraný cez predpripravenú šablónu v CMS, alebo je od nuly naprogramovaný na mieru zákazníkovi, ale v zásade platí, že čím viac funkcionalít a servisu okolo webu potrebujete, tím viac zaplatíte.