Vediete úspešnú spoločnosť alebo tam zatiaľ len smerujete? Už dnes plánujú mnohé podniky vo svete začleniť umelú inteligenciu do svojho podnikania. Prieskum realizovaný spoločnosťou Microsoft ukázal, že ide v priemere o 38% firiem s vysokým tempom rastu (vyjadrené dvojciferným číslom). Slovensko sa v oslovených krajinách nenachádzalo, ale výsledky pre susedné Česko, Maďarsko a Poľsko ukazujú priemer 30 %. Viac o prieskume nájdete na stránke Microsoft-u. Sú však spoločnosti, ktoré si nevedia predstaviť ako umelú inteligenciu začleniť do ich prostredia. Pozrime sa teda, aké kroky pred tým vykonať.

Definovať procesy

Je potrebné definovať procesy, ktoré bežia vo Vašej spoločnosti a zaberajú najviac času. Zamerajte sa na každodenné činnosti, ktoré Vaši zamestnanci vykonávajú. Je najväčší „zaberák“ administratívny proces, v ktorom kategorizujete dokumenty? Vykonáva ho nebodaj aj viac pracovníkov? Idete dobrou cestou.

Analyzovať dostupnosť

Ľudských zdrojov – nejde o úplné nahradenie človeka, ale o podporný proces. Zamestnanec bude s umelou inteligenciou spolupracovať.

Prejdite si dáta, umelá inteligencia si vyžaduje množstvo dát, ktoré sú potrebné na jej učenie. Máte dostatočné zastúpenie pre každý prípad, na ktorý chcete nasadiť umelú inteligenciu?

Hardvér, pokiaľ pracuje Vaša spoločnosť na počítačoch, ktoré si už pamätajú pár rokov, pravdepodobne bude potrebné aktulizovať váš „hardvérový svet“.

Financie, obstarať projektové riešenie s umelou inteligenciou nebude stáť 10 Eur, zrátajte si aká je návratnosť investície. Možno zistíte, že implementovať umelú inteligenciu u vás nie je najvhodnejší nápad alebo možno len ešte na to nie je vhodný čas.

Vzdelávanie zamestnancov

Keď už projekt s umelou inteligenciou odobríte, nezabudnite, že Vy možno viete, čo to obnáša, ale kolega o tom nemusí mať najmenšie tušenie. Ľudia sa boja nových vecí, niekomu stačí len zmena samotná. Nepodceňujte hodnotu informácií a ich silu.

Vzdelávanie manažérov

Čo však robiť, ak samotné zmeny či obavy nastanú u manažéra či spoločníka? Spoločnosť Microsoft má čoskoro spustiť nový online kurz v rámci projektu Obchodnej školy umelej inteligencie práve pre vedúce osobnosti podniku. Zameraný má byť na implementáciu umelej inteligencie v podniku. Ako začať, aké sú výhody, ako ju do podniku začleniť? Oboznámiť má s prekážkami, obchodnou stratégiou či zodpovednosťou ohľadne umelej inteligencie. Naruší umelá inteligencia kultúru vašej spoločnosti?

Čo je však na tom celom najlepšie, kurz má byť zadarmo, nakoľko chce Microsoft podporiť rozšírenie využitia umelej inteligencie v podnikaní.

Zdroj:

https://news.microsoft.com/sk-sk/2019/03/20/microsoft-spusta-skolu-zameranu-na-umelu-inteligenciu/