Začiatkom tohto týždňa sme sa zúčastnili a predstavili našu spoločnosť na inauguračnom AI Everything Summite 2019. Konferencia bola zorganizovaná Národným programom Spojených arabských emirátov (SAE) pre umelú inteligenciu v strategickom partnerstve so spoločnosťou Smart Dubai.

Podujatie sa konalo pod záštitou viceprezidenta a predsedu vlády SAE Jeho Výsosti Sheikh Mohammed Bin Rashid Al Maktouma. Prečo sa konferencia konala práve v Dubaji? Čomu sa výskumníci venovali? A aké inovácie priniesla? Skrátka, program na ročníku 2019 bol naozaj pestrý!

AI Everything Summit 2019 v číslach

  • 4000+ účastníkov
  • 300+ investorov/sponzorov
  • 200+ spíkrov
  • 100+ vystavovateľov
  • 200+ mediálnych partnerov
  • 85 % riešení
  • 35+ zúčastnených krajín

Prečo práve Dubaj?

Spoločnosť Smart Dubaj v tomto spojení zohráva dôležitú úlohu. V rámci úsilia o vybudovanie interaktívnych medzinárodných platforiem je jej cieľom preskúmať hlavné globálne trendy v oblasti vyspelých technológií. Takto sa posilní postavenie SAE ako centra pre technológie, inovácie a budovanie inteligentných miest zajtrajška.

Eduard Baraniak a Dušan Horniak – veľvyslanec Slovenskej republiky v Spojených arabských emirátoch

Hlavné témy stretnutia

Cieľom tohto futuristického summitu je podpora iniciatív, spolupráce, partnerstiev a inovácií v oblasti Umelej Inteligencie (AI). Prednášajúci i návštevníci hľadali cesty, ako využiť pozitívny vplyv AI v rôznych oblastiach. V sektore vlády, kreatívnej ekonomiky, sociálnych podnikov, vzdelávania, energetiky, financií, zdravotníctva, dopravy a logistiky, cestovného ruchu, maloobchodu, bezpečnosti či telekomunikácií.

Známe spoločnosti na konferencii

Okrem predstaviteľov Dubai Future Foundation, sme sa mali možnosť stretnúť aj s členmi najväčších IT lídrov na svete. Google priniesol na AI Everythingmnožstvo AI obsahu aj prostredníctvom služby Google Developers Roadshow (GDR). Pozostávala zo série interaktívnych konferencií, technických rozhovorov, workshopov, kódovacích laboratórií, hackathon s množstvom cien v podobe najnovších aktualizácií o otvorených platformách pre vývojárov a lídrov priemyslu a mnoho iného.

Na Summite nechýbala ani spoločnosť Microsoft s platformou, ako umožniť každej osobe a každej organizácii na planéte dosiahnuť viac. Ich prítomnosť v AI Everything nesmie chýbať, pretože predstavujú množstvo inovatívnych a kreatívnych technológií.

Známe osobnosti na summite

    Ben Goertzel, generálny riaditeľ spoločnosti SingularityNET a hlavný vedec spoločnosti Hanson Robotics v Hong Kongu, počas svojej hlavnej prednášky „Umelá inteligencia, roboti a najjasnejšia budúcnosť pre ľudstvo“ hovoril o tom, ako AI rozšíri ľudské šťastie.

    Jürgen Schmidhuber, spoluzakladateľ a hlavný vedecký riaditeľ, profesor AI na NNAISENSE, švajčiarskej AI Lab IDSIA, USI & SUPSI (Švajčiarsko), zasa vysvetlil divákom Ai Everything, ako AI rozšíri hranice nášho vesmíru.

    Andrew Ng, zakladateľ Coursera a pomocný profesor na Stanfordskej univerzite, je zakladajúci predstaviteľom spoločnosti Google Brain a bývalý hlavný vedecký pracovník spoločnosti Baidu Inc., priniesol prejav o demokratizovanej budúcnosti AI.

Spolupráce so Smart Dubai

Smart Dubai predstavilo celkom tri platformy s využitím AI v praxi. Etickú platformu AI Toolkit, ktorej cieľom je stanoviť jasné smernice o etickom používaní tejto technológie. Smart Dubai zdôraznila aj svoju iniciatívu AI Lab v spolupráci s nadnárodným gigantom IBM. Jej úlohou je využitie sily strojového učenia na vytvorenie praktických riešení, ktoré zlepšia život obyvateľov a návštevníkov v Dubaji, napr. AI cestovná mapa.

Na AI Everything Summite 2019 okrem vedcov, vývojárov, startupov, prednášajúcich a divákov, nechýbali ani umelci. Napríklad, rozprávačka a futuristka Taryn Southern, ktorá hovorila o budúcnosti #AI v kreativite. Ba čo viac, mohli sme si vyskúšať a detailne obzrieť Tesla Model 3!